D a n i e l   R u a r k ,   A r c h i t e c t

Custom Residential Architecture

Exterior View looking 
towards vineyard
Exterior View looking
towards vineyard
Deck off the Great Room
Deck off the Great Room
Master Bedroom Wing
Master Bedroom Wing
Master Bedroom detail
Master Bedroom detail
Great Room
Great Room
Dining Area/Kitchen beyond
Dining Area/Kitchen beyond
Great Room from Dining Area
Great Room from Dining Area
Great Room looking towards
open stair beyond
Great Room looking towards
open stair beyond
Open Stair w/translucent 
skylight above
Open Stair w/translucent
skylight above
Master Bedroom
Master Bedroom
Master Bedroom
Master Bedroom

Private Residence

Philo, California

Residence for the owner of a small, innovative winery in the rolling hills above pastoral Anderson Valley of Mendocino County.

The owner purposefully selected the site on his property, which was a natural clearing along the side of a prominent hill.  Directly west from that spot, one can clearly see his winery and vineyard.

The residence is essentially two long rectangular forms, directly side-by-side and oriented towards the vineyard.  The forms seem to be sliding past each other, only to be restrained by the anchoring force of the central massive cast-in-place concrete fireplace.  This becomes the focus for an expansive interior space which is resultant from the intersection of the two linear wings.  The roof hovers above, a simple folded plane held aloft by a rhythmic series of powerfully emphatic wood columns, salvaged from fallen redwood trees.  The 16" square columns, carved with a carpenter's skill saw, form the important structural as well as aesthetic theme of the building.

One enters the house from the more shaded east elevation, the entry recessed under the overhang of the gabled roof.  Just within the door, the eye catches bright light beyond and is drawn entirely through the house to a view of the vineyards framed in the distance.

The approximately 6,800 s.f. residence is integrated into its sloping site among groves of fir and redwood.  The principal rooms share a sunny orientation to a magnificent ravine with spectacular views across to a tree-lined ridge beyond.  The house possesses flowing space via open, cathedral ceilinged volumes of light-filled space, creating an informal character with a sense of quiet repose.

The main wing contains the Master Bedroom Suite with additional bedrooms on the level below.  A land-scaped indoor garden links the two floor levels with stair placed into the soil.  The roof above is penetrated with a large triangular translucent skylight which floods the garden with natural and diffused sunlight.

The Main Floor contains the activity spaces of Living Room, Dining Room and Kitchen linked under the expansive cathedral ceiling.  The spaces all open onto a southwest facing deck, looking over the tree-filled site and to the view beyond.  A triangular portion of the south-west roof plane projects beyond the ridge and forms a clerestory window dormer allowing natural daylighting to fill the Living Room directly below.

All built-in cabinetry, furnishings and landscaping was designed by the Architect.  Colored glass sconces and dining room chandelier shade were designed by the Client.

Residence designed by Aaron Green, FAIA, which I participated upon as an Associate Architect in his office.