D a n i e l   R u a r k ,   A r c h i t e c t

Custom Residential Architecture

Northeast view
Northeast view
Northwest approach
towards entry
Northwest approach
towards entry
Southern elevation
Southern elevation
View from East
View from East
Entry Porch
Entry Porch
Great Room looking towards dining area and kitchen beyond
Great Room looking towards dining area and kitchen beyond
Entry Porch detail looking south
Entry Porch detail looking south
From within entry porch looking towards kitchen windows
From within entry porch looking towards kitchen windows

Guest Cottage

Philo, California

Simple, modest guest cottage on a ranch setting for a repeat client.  The cottage is nestled within a grassy meadow that gently falls away to the south and distant views of the rolling landscape beyond.

The cottage is 1,610 sqft. in livable area, with an attached two-car garage that includes a workshop/storage space.  Single-story with three bedrooms and two baths.  The living, dining, and kitchen share an open plan, “great room” space with volume ceilings and a generous arrangement of continuous windows admitting an abundance of natural light.  Additional indirect lighting has been added into a cove above the windows that bounces light off the sloping ceilings in all spaces.  The owner, a talented glass designer aside from his primary business, has created a patterned glass strip that is attached to the top of the cove and illuminated from behind as a result.

The cottage is heated via a hydronic radiant system embedded in an integrally colored concrete slab floor.  An integrally colored ground face concrete block system is used extensively throughout as the primary wall structure.  The block not only functions as structure but serves as the finish wall material as well—inside and out.  This serves to extend the sense of the interior space connecting to that outside by drawing the eye along material that appears on each side of a pane of glass—visually dissolving the boundaries between interior and exterior.  The colored and burnished block masonry (machine polished to highlight the color aggregate of its composition) becomes an attractive finish and offers the additional benefit of being very low maintenance due to the nature of this durable material.

The cottage receives all of its electrical needs via roof-mounted solar photovoltaic panels.  Reclaimed wood is used for paneling at the interior.